Historien om motocross och dess uppkomst

motocrossVad skulle vi göra utan vår historia? Historien formar, lär och utvecklar människan. Ofta tar man det mest vardagliga i samhället förgivet. Som om det skulle vara en självklarhet att t.ex. sporten motocross alltid funnits. Konsekvenserna för detta blir att vi negligerar att lära oss om den objektiva omgivningen kring oss, och tappar därmed all dess lärdom. Det är därför vi nu skall ta reda på motocrossens intressanta historia.

Sporten motocross skapades runt 1920-talet i Storbritannien. Som du förmodligen redan gissat så var det ett flertal tävlingshungriga trialförare som beslöt sig för att skapa en hastighetstävling som vardera av dessa skulle deltaga i.

Dessa trialförare beslöt att den första motocross tävlingen skulle ta plats i en sluten bana med en ojämn terräng. Detta betyder att banan skulle vara ojämn med både kullar och höjder. Nu undrar du säkert hur tävlingen slutade och det kan faktiskt beskrivas med endast ett ord, kaos. Den brittiska pressen beskrev denna kaosartade händelse med ordet scrambler, vilket också blev den första benämningen på sporten motocross. Dock ändrades namnet i och med spridande av sporten i Europa och fick därmed dess nuvarande namn, motocross.

Detta var motocross sportens historia. Detta exempel står för ett av många vardagliga objekt i samhället vi tar förgivet.